NAMSOS: Sammen med 2.400 andre mosjonssyklister, tilbakela namsosingen Stephan Schüler forrige uke 100 mil på sykkelsetet til inntekt for barnekreftsaken. Lørdag nådde de sin destinasjon på torget i Trondheim.

Team Rynkeby

  • Et nordisk veldedighetssykkellag som hvert år samler inn penger til barn med alvorlig sykdom.
  • Består av 2.400 mosjonssyklister og 550 hjelpere fordelt på 59 lokale lag fra henholdsvis Danmark, Sverige, Finland, Norge, Færøyene, Island, Tyskland og Sveits. Dette gjør det til verdens største veldedighetsprosjekt på to hjul.
  • Vanligvis går turen til Paris, men de to siste årene har lagene holdt seg innenfor sine respektive land på grunn av pandemien.
  • I Norge har ti lokallag med til sammen 300 syklister deltatt i norgesturneen med start fra ulike destinasjoner.
  • Etter over 100 mil på sykkelsetet, møttes lørdag alle de ti lagene på torget i Trondheim.
  • I fjor ble det samlet inn totalt 91,9 millioner kroner, hvorav 9,66 millioner kroner ble donert til Barnekreftforeningen i Norge.
  • Siden starten i Danmark i 2002 er det samlet inn 622.822.128 kroner til organisasjoner som hjelper barn med alvorlig sykdom.
  • I Norge har veldedighetsprosjektet donert over 60 millioner kroner til barnekreftsaken siden 2014. Bare i år er det samlet inn over 11 millioner kroner.
  • Hvem som helst kan sende inn en søknad om deltakelse, enten som rytter eller som serviceperson.

Kilde: team-rynkeby.no

Dette er det tredje året på rad at han har vært en del av det internasjonale veldedighetssykkellaget Team Rynkeby, som siden grunnleggelsen i 2002 har samlet inn over 700 millioner kroner til barn med alvorlig sykdom.

– Det har blitt en hjertesak for meg. Jeg har møtt så mange engasjerte mennesker, og flere av disse har selv hatt syke barn og opplevd det å miste et barn. Du blir berørt og engasjert på en helt spesiell måte, med følelser jeg kanskje ikke hadde trodd jeg ville oppleve i utgangspunktet, forteller Schüler, som først hørte om prosjektet gjennom en kollega på jobb.

– Jeg syntes det hørtes spennende ut, så jeg søkte om å få være med. Siden jeg likte godt å sykle, tenkte jeg det var fint å kunne kombinere det med en veldig god sak.

Ble bitt av basillen

For fire år siden oppdaget namsosmannen gleden i å konkurrere i triatlon, hvor sykkeletappene raskt pekte seg ut som favorittetappene.

– Jeg drev egentlig ikke særlig aktivt før da, men så ble jeg bitt av basillen, kan du si. Spesielt syklinga appellerte veldig hos meg, sier Schüler, som har engasjert seg i Namsenfjord triatlonklubb.

Han har i år vært en del av lokallaget Team Rynkeby Buskerud/Vestfold, som har bestått av 22 ryttere i tillegg til et stort støtteapparat. Dette er syklister med veldig forskjellige utgangspunkt, sykkelbakgrunnen ikke alene avgjør hvem som får plass på laget.

– Dette er et veldedighetsritt, ikke et sykkelritt, så selve syklinga kommer i andre rekke. Men det har gått veldig fint, sier Schüler, som i forkant av veldedighetsrittet hadde sin egen kronerulling for samme sak da han syklet strekninga Namsos-Oppdal og samlet inn 2.000 kroner.

– Former et kameratskap

Selv var han i år eneste deltaker fra norddelen av fylket. I løpet av den ni dager lange ferden fra Hamar, videre oppover Vestlandet og til Trøndelag, har han forsert over 11.000 høydemeter. Hver dag har laget tilbrakt mellom sju og åtte timer på sykkelsetet.

– Vi var veldig heldige med været da vi syklet. Spesielt opp Trollstigen hadde vi fantastiske værforhold. Også følere jeg at jeg har kommet veldig nært mange forskjellige mennesker på turneen. Med et felles mål og engasjement, blir det veldig sosialt, og vi former et kameratskap på et vis. Det har virkelig vært en fin opplevelse.

– Også er det greit å si at vi betaler alt selv når det kommer til reisen, utstyret, sykkel og treninga vi legger ned. Det er ikke noen som blir sponset, legger han til.

Stephan Schüler oppfordrer folk som beveges av denne saken, til å sende inn en søknad til neste års ritt.

– Hvis noen blir inspirert av dette og vil henge seg på, så er det bare bra. Det er allerede åpnet opp for at folk kan melde seg på neste års veldedighetsritt. Initiativet til Team Rynkeby er noe jeg synes er veldig meningsfullt å være med på. Å få bidra til å samle inn penger til barnekreftsaken, er veldig givende på mange måter.