Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er redde!

Vi må øve med USA, selv om det øker spenningen, sier mange. Må vi det? Hvorfor skal Norge være med på å støtte opp om ytterligere økt spenningsnivå? 

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette fører til en kraftig opprustning av spenningsnivået mellom øst og vest. Det er fortsettelse av det vi har sett de siste årene, som er en stadig økende opprustning med flere allierte soldater og utstyr utplassert på norsk jord.

Vi ser klare tegn på at Trøndelag er blitt et oppmarsjområde for en tilspisset militærpolitikk mellom NATO og Russland. Vi har en regjering og en forsvarsminister som i stadig økende grad tillater allierte, og spesielt amerikanske, styrker å øve fra norsk jord. Vi har en kraftig opprustning og økt spenningsnivå i nordområdene.

På Norges hovedflystasjon på Ørlandet er det nå stasjonert bombefly fra USA, som de sier skal trene med norske F35. For første gang i historien skal utenlandske bombefly trene fra en norsk flybase. Dette er et klart brudd på norsk basepolitikk.

Vi må være gode verter, sies det. Men hva er det å være gode verter? Skal vi som verter bare si velkommen til våre gjester, ta med dere det dere vil? Det må stilles klare krav og betingelser til hva som kan tas med. Men med dagens regjering stilles ingen slike krav. Vi får inntrykk av at våre gjester kan ta med hva de måtte ønske og gjøre hva de vil. Vår regjering står på sidelinja og roper hurra og hjertelig velkommen.

Så, tilbake til spørsmålet; Hvorfor er vi redde? Vi er redde for at vi ikke får vite når og med hvilket materiell det skal være øvelser. Vi er redde for en ny kald krig. Vi er redde for at den massive oppbyggingen av forhåndslagre i Trøndelag skal ære med på å øke spenningsnivået og at Trøndelag skal bli et mål for stormaktene.

SV mener at Norge i stedet bør bidra til lavspenning i nordområdene for å få til fredelig sameksistens mellom folk og land. Vi har sete i FNs Sikkerhetsråd og må bruke det til avspenning.

Det er på tide å senke spenningsnivået og opprustningen. Det er på tide å sørge for nedrustning også med konvensjonelle våpen, ikke bare atomvåpen. Bombeflyene må sendes hjem igjen – straks.

Kommentarer til denne saken