«Vi kan vel alle være enige om at 2020 ble et skikkelig drittår! Jeg håper 2021 blir betraktelig mer fysisk»

NA-SPALTIST: Ida Gansmo Uldal.

NA-SPALTIST: Ida Gansmo Uldal.

Av
DEL

Helse Men noe tar jeg med meg videre etter nesten 10 måneder med pandemi, usikkerhet og frykt; folk trenger folk! Særlig når verden raser litt sammen og hverdagen blir uforutsigbar og vanskelig.

Bekymret og ensom

Plutselig en dag i mars ble hverdagen snudd på hodet og tidlig vårstemning ble byttet ut med korona, sosial distansering og Antibac.

Det meste ble med ett veldig usikkert, utrygt og uoversiktlig og vi måtte forholde oss til sykdom, smitte og frykt for hva som ville bli konsekvensene av en global pandemi. Naturlig nok påvirket dette den psykiske helsen til de fleste av oss.

Norsk forskning viser at med koronapandemien så har symptomene på angst og depresjon økt i befolkningen. Samtidig som mange har blitt mer ensomme og mer bekymret. De finner også at det er en sammenheng mellom det å bekymre seg mye og det å oppleve ensomhet.

Hvordan håndtere en krise?

Tilknytning og kontakt med andre er helt grunnleggende behov for oss mennesker og vi trenger andre ekstra mye når vi har det vanskelig.

Naturlige menneskelige reaksjoner på en galopperende pandemi er blant annet frykt, bekymring, sorg og usikkerhet.

Når vi har det vondt trenger vi noen som trøster, er der sammen med oss og lytter, stryker oss over ryggen, klemmer og fysisk holder oss sammen dersom det rakner.

Fysisk berøring er viktig blant annet fordi det utløser hormoner og signalstoffer som demper stress, øker velvære og bidrar til sterkere tilknytning til den andre personen.

Det er med god grunn små barn søker et trygt fang når noe er skummelt eller de er lei seg, og at vi klemmer noen som gråter. Problemer og sorger blir mindre når de deles med andre, og det å føle at vi ikke står alene kan lindre mye.

Det du får minst, når du trenger det mest

Det som gjør pandemikonseptet ekstra vanskelig er at middelet for å hindre smitte og redde liv er å holde avstand til andre.

Det stikk motsatte av hva vi ideelt sett trenger for å håndtere alt det vonde som følger med en krise. Tross nasjonal dugnadsånd, fellesmøter på Teams, oppbemannede hjelpetelefoner og en liten revolusjon i tilbud av digitale tjenester, får vi ikke helt det vi trenger.

En skjerm eller en telefonsamtale filtrerer bort mye kroppsspråk, mimikk og følelse av tilhørighet. Trøst, støtte og fellesskap får en helt annen kvalitet i det fysiske rom.

Selvfølgelig er smitteverntiltak som isolasjon, karantene og økt distanse i samfunnet riktig og avgjørende for oss under pandemien, men når verden blir normal igjen må vi ikke glemme hvor viktig vi mennesker er for hverandre. Jeg mener rent praktisk og fysisk, og særlig når livet er vanskelig.

Jeg håper at vi i all fremtid husker at selv om vi kan spare både tid og penger på digitale tjenester, samtaler, kulturopplevelser, møter og undervisning, så vil det aldri erstatte det å være sammen.

Folk trenger folk, og en digital klem blir aldri en klem.

Fakta

  • En skikkelig god klem øker utskillelsen av «velvære-hormonet» oksytocin som bidrar til å redusere stress, styrker immunforsvaret, gjør deg roligere, kan motvirke depresjoner og være med på å dempe frykt.
  • Det å gå på konserter, på teater eller i museer er sunt! En forskningsartikkel viser til at regelmessig deltakelse i en kulturaktivitet er godt for helsa, og øker levealderen.
  • Ensomhet over tid derimot er sett i sammenheng med kortere forventet levetid, på linje med å røyke 10–15 sigaretter daglig.
  • Å ha et godt sosialt nettverk og gode venner er en av flere viktige faktorer for god psykisk helse.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken