«Pappa, hvorfor er det mørkt ute nå?»

Treåringen hadde gått ut døra, på tur til bilen for å kjøre til barnehagen.

«Fordi sola ikke har stått opp. Den står opp senere nå som det snart er vinter.»

«Er det vinter nå?»

«Ja, snart.»

Winter is coming.

For det er mørke tider. For mange har 2020 vært en eneste lang vinter. Pandemi og økonomisk kollaps. Folk dør og mister jobbene. Oppå det hele truer klimakrisa, som det haster å gjøre noe med. Det brenner under føttene våre. Mens skogbrannene har herjet i Australia og California, hogger Bolsonaro ned regnskogen i Brasil.

Høyrepopulismen lever i verste velgående i land som Hviterussland, Polen, Ungarn og Slovenia. Menneskerettigheter, likestilling og pressefrihet er fyord, homofili og abort er skam.

I hjertet av Europa, Frankrike, har uskyldige blitt drept på åpen gate, med hellige skrifter som skjold. Erdogan i Tyrkia hytter neven mot EU og truer med å slippe flyktningstrømmene løs, mens russerne hacker Stortinget og forgifter republikkens kritikere med novitsjok.

Ytringsfriheten og demokratiet er i fare, får vi høre. I stedet for forskning, vitenskap og etablerte nyhetsmedier setter vi vår lit til Youtube, naboen og våre «venner» på sosiale medier.

Facebook har blitt den nye søppeldynga, hvor folk kan spre rundt seg med eder og galle. Et ekkokammer der folk søker meningsfeller og sammen lager grobunn for sine vrangstilte holdninger. Jeg ser folk som jeg før anså som rasjonelle, fornuftige mennesker spre rundt seg med konspirasjonsteorier, og beskytter seg med en slags oppfatning om at «det må være lov å være kritisk og stille spørsmål».

Jeg kan gi svaret på noen her og nå; Nei, 5G er ikke farlig. Nei, Bill Gates hadde ingenting med koronapandemien å gjøre. Og nei, verden styres ikke av en elite bestående av Hollywood-stjerner og mektige, pedofile demokrater som tilber Satan.

Når til og med verdens mektigste mann ikke benekter slikt tøv, og heller ber bevæpna, høyreekstreme militsgrupper om å «stå klare», begynner vi virkelig å snakke om bekmørke.

I starten var det kanskje litt morsomt med en uforutsigbar eks-realitystjerne i Det hvite hus, men etter fire år med løgn og splittelse av en hel nasjon har realityshowet mistet bakkekontakten. Vi ler ikke lenger av klovnen – det hele er bare trist.

I så måte virker det ulidelig lenge til 20. januar. Mens andre, demokrat eller republikaner, for lengst ville ha erkjent nederlaget og startet en ryddig overgang til den nye, folkevalgte presidenten, har taperen satt seg på bakbeina – og gjort sport i brøle om «juks» og lage mest mulig kvalm i tiden han har igjen.

Er det noe lysglimt i denne tristessen? Det er lov å håpe. På 2021. På en vaksine. På ny teknologi. På nye ledere som handler etter fornuft – basert på fakta, vitenskap og forskning.

Og på ei jul, der flere av oss tar en solid rundvask i eget hus.

«Ja, min sønn. Det er snart vinter. Men etter den kommer våren. Da blir det lysere.»