Vi er i ferd med å vinne kappløpet mot covid-19-viruset. Selv om det nå er et pågående utbrudd i Grong og i Nærøysund, og vi må forvente en økning i antall smittede de neste dagene, skjer vaksineringen nå i så stort tempo at vi trolig kan gå mot lettelser i koronatiltakene allerede i neste måned. Og det er de nasjonale tiltakene, ettersom det tross alt har vært svært begrenset med lokale tiltak i Namdalen gjennom hele pandemien.

Over 15.000 namdalinger er nå fullvaksinerte med to doser - og det blir enda flere før denne uka er over, i og med at Namsos har sine vaksinedager på torsdager og fredager. På de dagene i forrige uke ble det satt over 1.200 vaksinedoser. Det sier litt om den formidable innsatsen kommunene har lagt ned i dette livsviktige arbeidet. Pensjonerte sykepleiere, helsepersonell og tilkallingshjelper har sørget for at vaksiner er satt på løpende bånd, med et smil bak munnbindet og godt smittevern. Det er rett og slett et imponerende arbeid, og det er grunn til å gratulere alle involverte med innsatsen.

For selv om pandemien ikke er over, og vi må regne med smitte også framover, er konsekvensene nå helt annerledes. For de som har fått en vaksinedose, og det gjelder rundt 70 prosent av befolkningen i Namdalen, vil en eventuell smitte mest sannsynlig gi milde symptomer og ingen alvorlig sykdom. For de som nå har fått dose to og er fullvaksinerte, reduseres også faren for smitte med over 90 prosent.

Det betyr altså at vi fortsatt må være på vakt selv etter å ha fått en vaksinedose, men at det tre uker etter andre vaksinedose ikke lenger er nødvendig med omfattende smitteverntiltak. Det betyr at vi kan åpne samfunnet opp når størstedelen av befolkningen er fullvaksinert i slutten av september. Viruset vil fortsatt kunne spre seg, blant barn eller uvaksinerte, men vil ikke få store konsekvenser for helsevesenet, fordi sykdommen ikke rammer like hardt blant barn og vaksinerte.

Selv om vi altså aldri blir helt kvitt viruset, er vi i ferd med å vinne kappløpet fordi vi har hatt godsmittesporing der det har vært utbrudd, og effektiv distribusjon av vaksinene når de først ble tilgjengelige. Begge deler er kommunenes fortjeneste. Men hele befolkningen fortjener en stor del av takken, fordi oppslutningen om vaksineprogrammet har vært så stor. Folk har i svært stor grad stilt opp, selv i ferien, for å la seg vaksinere. Det er dette som skiller oss fra andre land, som for eksempel USA, der vaksinemotstanden nå er i ferd med å utløse en ny korona-katastrofe.

Et siste stikk, så er vi i mål. Snart kan vi endelig si «det var den pandemien».