TRØNDELAG/NÆRØYSUND: – I fjor satt jeg med følelsen av mestring da jeg ble valgt som andre nestleder. I år sitter jeg med følelsen av takknemlighet og stolthet.

Det forteller den nyvalgte lederen i Ungdommens fylkesutvalg, Victoria Finnvik. Fra før har hun sittet ett år som andre nestleder, og samlet inn masse erfaring til rollen hun nå skal tre inn i. Noe av det hun vil jobbe med framover, er saker som samferdsel, kortbanenett og psykisk helse.

– For det kommende året tror jeg det blir mye å gjøre. Heldigvis har jeg en dyktig gjeng i ryggen, og det er ingen problem å delegere arbeidsoppgaver når du vet at alle er flinke. I tillegg er jeg heldig fordi jeg har et ungdomsråd her heime som jeg vet alltid vil støtte meg, skryter Finnvik.

Strukturert og engasjert

For nærmere ett år siden dro Finnvik på sitt første Ungdommens fylkesting. Allerede da tok hun det første steget inn i fylkespolitikken, og inntok etter hvert rollen som andre nestleder i ungdomsutvalget. Målet var å samle erfaring, og hun merket raskt at dette var noe hun syns var givende.

Derfor bestemte hun seg for å forsøke å ta to steg videre – til topps. Og under helgas Ungdommens Fylkesting fremmet valgkomiteen forslaget om å gi nettopp Finnvik ledervervet.

– Jeg mener jeg passer som leder fordi jeg er strukturert, og god til å planlegge. Noe jeg har vært nødt til å bli, siden jeg bor i distriktet, og er vant til lange distanser. Med tanke på skole, håndballen, ungdomsråd og venner har jeg måtte planlagt hvordan jeg skal komme til og fra, sier Finnvik.

Hun mener egenskapen kommer godt med for det kommende året. Læringskurven til nå har vært bratt, og Finnvik forteller til NA at hun har lært mye på kort tid. I tillegg mener hun at det er en fordel å ha sittet i arbeidsutvalget med den tidligere lederen, og nestleder, som hun skryter av.

– Tidligere leder Vegard Sem har brukt mye tid og energi på å lære meg ting og gjøre meg rustet. Samtidig har alle i det tidligere styret sagt at det er bare å ringe. Vi har blitt en liten familie som jobber godt sammen, sier Finnvik varmt.

Opptatt av kortbanenett og psykisk helse

Under helgas arrangement var over 100 trønderske ungdommer samlet i Stjørdal for å gi resten av ungdommene i fylket en stemme. I tillegg til Finnvik, kom fire av delegatene fra Nærøysund ungdomsråd. De var blant annet med å legge et arbeidsprogram for det kommende året, som den nyvalgte lederen selv skal være med å jobbe for å realisere.

Blant satsingsområdene er kortbanenett, psykisk helse og samferdsel.

– Kortbanenettet er et viktig punkt for årets arbeidsprogram. For oss som bor på en liten plass som Ytre Namdal, er det viktig å ha tilgang på fly for å komme seg på jobb, til sykehus eller på møter slik jeg ofte gjør. Hadde jeg vært nødt til å belage meg på bare båt og buss, hadde jeg nok ikke alltid kommet fram i tide, poengterer Finnvik.

I perioden som har gått har hun selv sittet i utvalget for veg og transport i Ungdommens fylkesutvalg, noe hun har lært mye av. Hun tror det blir rart å ikke være en del av utvalget framover.

– Det som blir løftet i fylket går som regel ut på videregående, busstilbud og veger. I utvalget jeg har sittet i, har jeg fått ha dialog med AtB, lære om hvordan de jobber, hvordan de vil ha ting og hvordan de tilrettelegger for at ungdom får et best mulig tilbud, sier hun før hun fortsetter:

– Siden jeg bor i en distriktskommune, kommer jeg til å kjempe videre for bedre veger og busstilbud.

Mange jern i ilden

Til vanlig går Finnvik andreåret på videregående, spiller håndball og er med venner og familie. Framover skal hun kombinere prøver, idrett og sosialt samvær med å være leder for et helt ungdomsutvalg. Selv tror hun at det vil hun klare å håndtere bra fordi hun mener hun er flink til å finne en balansegang.

– Skolearbeid gjør jeg når jeg er på skole, eller heime. Og når jeg ikke gjøre det, jobber jeg med politikken. Samtidig er det viktig for meg å være aktiv, da jeg fort blir rastløs av å bare jobbe med skole eller politikk. Så jeg får presset inn det også, sier hun optimistisk:

– For min del tror jeg mye handler om at jeg ikke ser på mitt politiske engasjement som en jobb. Jeg syns politikk er kjempegøy, og noe av det beste jeg liker å holde på med.

Og som om ikke politikken, skole, idrett og familie var nok, er også Finnvik revysjef for årets revygruppa på Ytre Namdal videregående skole. Noe hun ikke ønsker å prioritere bort.

– Egentlig tenkte jeg at det kom jeg ikke til å få tid til, men så valgte jeg å gjøre det likevel. Å skrive revytekster, og delegere oppgaver trenger jeg ikke å gjøre på skolen. Det kan jeg gjøre på bussen, flyplassen eller hotellrommet, sier Finnvik lattermildt.

Hun forteller at fram til nå har gått bra å kombinere alt. Spesielt siden de er to revysjefer. I tillegg skryter hun av venner, familie og lærere som tilpasser det slik at hun kan få drive med alt som hun vil.

Mange dører åpnes

– Hvordan føles det å bli leder?

– I fjor satt jeg med følelsen av mestring da jeg ble valgt som andre nestleder, også følte jeg veldig på at jeg hadde fått til noe. I år derimot, føler jeg på takknemlighet for tilliten folk viser meg, og stolthet. Det er stort at de viser meg den tilliten, sier Finnvik ydmykt.

– Hvordan tror du året som leder blir?

– Jeg tror det blir mye å gjøre, og en god del jobb. Heldigvis har jeg en dyktig gjeng i ryggen. Også er jeg heldig fordi jeg har et ungdomsråd heime her som jeg vet alltid støtter meg. Samtidig tilrettelegger læreren mine for meg, og familien min tilpasser livet heime slik at jeg kan få være med på ting samme med dem, sier Finnvik før hun avslutningsvis legger til:

– Mange dører åpner seg med et slikt verv. Og det er aldri feil å samle erfaring.